"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba podnoszą z ziemi przez uszanowanie, dla darów nieba, tęskno mi Panie."- pisał w okresie romantyzmu poeta Cyprian Kamil Norwid. Chleb stanowi jeden z podstawowych składników codziennej diety człowieka i jest najczęściej spożywanym produktem. Symbolizuje życie, urodzaj i hojność Boga, odgrywa ważną rolę w wielu kulturach. Od jakości i sposobu wypiekania chleba w dużym stopniu zależy nasze zdrowie. W starobrzeskiej szkole cyklicznie obchodzimy Tydzień Chleba Żytniego. Reprezentanci każdej z klas po wcześniejszym wywiadzie i zapoznaniu się z przepisami najstarszych gospodyń przystąpili do dzieła. W domu lub na zajęciach praktycznych przygotowali i upiekli własny bochen. Nie zabrakło chlebów żytnich, pszennych, na zakwasie, z dodatkami żurawiną, sezamem, czy słonecznikiem. 28 października 2021 na korytarzu szkolnym zorganizowano podsumowanie zmagań. Uczniowie klas gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli przygotowali przepięknie udekorowany stół. Obok różnorodnych gatunków chleba młodzież przygotowała pasty: jajeczną, rybną, twarogową, smalec, ogórki, warzywa, konfitury i dżemy. Podczas przedsięwzięcia podsumowano konkurs na chleb. I miejsce otrzymał Konrad Stępiński z I TMRiA, II zdobył Miłosz Płockier z III TMRiA, III Jakub Kaźmierczak z III TMRiA(G), IV miejsce - Wojciech Jakubowski z II TMRiA. Gratulujemy!
DANE SZKOŁY:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu
87-880 Brześć Kujawski
tel/fax (054) 252 12 25, tel. kom. +48 516 069 080
e-mail: starybrzesc@interia.pl, kontakt@starybrzesc.pl
NASZA SZKOŁA W SIECI:
© 2018-2024 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej. Wszystkie prawa zastrzeżone.