TECHNIK HODOWCA KONI
Technik hodowca koni zajmuje się organizacją i prowadzeniem chowu i hodowli koni, organizacją produkcji w gospodarstwie rolnym, żywieniem i rozrodem koni, szkoleniem koni, przygotowaniem koni do pokazów, wystaw, prób dzielności i zawodów, sprzedażą i zakupem koni, prowadzeniem gospodarstw rolnych, prowadzeniem ośrodków i gospodarstw turystycznych, oferujących rekreacyjne wykorzystanie koni.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hodowca koni powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
organizowania i prowadzenia chowu i hodowli koni;
szkolenia oraz przygotowywania koni do użytkowania i sprzedaży;
prowadzenia gospodarstwa rolnego;
prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami);
organizowania rekreacji konnej i turystyki jeździeckiej.
Technik hodowca koni może podjąć pracę w:
ośrodkach hodowli i użytkowania koni, w tym stadninach koni i stadach ogierów
ośrodkach rekreacji i turystyki konnej; związkach hodowców koni
instytucjach zajmujących się utrzymywaniem i użytkowaniem koni, takich jak tory wyścigów konnych, związki jeździeckie
wytwórniach pasz dla koni, sprzętu i powozów
gospodarstwach rolnych, lasach, przedsiębiorstwach transportu konnego.
Nasza oferta edukacyjna
PIEKARZ
Piekarz jest jednym z najpopularniejszych zawodów rzemieślniczych w Polsce.
Uważany jest za zawód z przyszłością, ze względu na ciągłe wprowadzanie nowych technologii.
Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta.
W tym zawodzie nauczysz się:
przygotowywać ciasta zgodnie z recepturą,
prowadzić ich fermentację z zachowaniem parametrów technologicznych,
dzielić i kształtować ręcznie lub mechanicznie ciasta na kęsy,
wypiekać ciasta w różnych typach pieców piekarskich,
obsługiwać maszyny urządzenia, piece oraz aparaturę kontrolno-pomiarową,
dokonywać oceny organoleptycznej polegającej na ocenie surowców, a następnie wszystkich faz fermentacji ciasta oraz gotowego pieczywa.
Piekarz znajdzie zatrudnienie w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, cukierniach, zakładach gastronomicznych, punktach sprzedaży pieczywa, będzie mógł prowadzić własną piekarnię lub cukiernię.
TECHNIK WETERYNARII
TECHNIK ROLNIK z elementami pożarnictwa
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
TECHNIK MECHANIZACJI ROLNICTWA I AGROTRONIKI
MECHANIK-OPERATOR POJAZDÓW I MASZYN ROLNICZYCH
TECHNIK URZĄDZEŃ I SYSTEMÓW ENERGETYKI ODNAWIALNEJ
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej jest nowym kierunkiem kształcenia w szkołach ponadpodstawowych. Zawód ten jest zawodem szerokoprofilowym, umożliwiającym specjalizację w zakresie energetyki słonecznej, wiatrowej, wodnej, geotermalnej oraz technologii energetycznego wykorzystania biomasy. Biorąc pod uwagę intensywny rozwój rynku odnawialnych źródeł energii i rosnące zapotrzebowanie na specjalistów z tej dziedziny, można stwierdzić, iż zawód ten jest zawodem PRZYSZŁOŚCI.
Ukończenie technikum umożliwia przystąpienie do egzaminu maturalnego i podjęcie studiów na wybranej uczelni oraz uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe i rozpoczęcie pracy zawodowej.
Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
organizowanie montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,
wykonywanie montażu urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,
konserwowanie oraz naprawiania urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,
kontrolowanie pracy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej,
sporządzanie kosztorysów oraz ofert i umów dotyczących urządzeń i systemów
energetyki odnawialnej.
Technicy urządzeń i systemów energetyki odnawialnej mogą znaleźć zatrudnienie:
na stanowiskach związanych z montażem instalacji wyposażonych w urządzenia energetyki odnawialnej
na stanowiskach nadzoru technicznego nad utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania instalacji energetyki odnawialnej.
w budownictwie i energetyce oraz w doradztwie energetycznym, w zakresie możliwości wykorzystania odnawialnych źródeł energii.
W administracji publicznej na stanowiskach nadzoru technicznego i obsługi inwestycji związanych z zastosowaniem odnawialnych źródeł energii, w szczególności w budownictwie.
Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt
Prowadzenie chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i zwierząt towarzyszących
Wykonywanie zabiegów inseminacji u zwierząt
Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych
Wykonywanie czynności pomocniczych w diagnozowaniu chorób zwierząt
Wykonywanie czynności pomocniczych związanych z profilaktyką i leczeniem chorób zwierząt
Wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt
Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej
Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu bezpieczeństwa żywnościowego oraz w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt
Wykonywanie czynności pomocniczych podczas badania przedubojowego zwierząt i poubojowego mięsa
Technik weterynarii będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
prowadzenia chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i towarzyszących oraz wykonywania zabiegów inseminacji wybranych gatunków zwierząt,
wykonywania czynności pomocniczych dotyczących diagnozowania, profilaktyki i leczenia chorób zwierząt,
wykonywania zabiegów pielęgnacyjnych i zootechnicznych u zwierząt,
wykonywania czynności pomocniczych z zakresu zapewniania bezpieczeństwa żywnościowego oraz czynności pomocniczych w zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt,
wykonywania czynności pomocniczych w trakcie prowadzenia badań przedubojowych zwierząt oraz w poubojowym badaniu mięsa,
prowadzenia i obsługi ciągnika rolniczego z przyczepą (przyczepami).
Absolwent szkoły – technik weterynarii, może być zatrudniony w zakładach leczniczych dla zwierząt, organach inspekcji weterynaryjnej,
może również prowadzić własną działalność w ramach hodowli zwierząt, doradztwa hodowlanego czy usług inseminacyjnych. W
ostatnich latach pojawiają się nowe miejsca pracy dla technika weterynarii w usługach pielęgnacyjnych dla zwierząt czy
długoterminowej rehabilitacji.
Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z podstawą programową
Prowadzenie produkcji rolniczej
Prowadzenie produkcji roślinnej
Prowadzenie produkcji zwierzęcej
Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie
Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Organizowanie produkcji roślinnej
Organizowanie produkcji zwierzęcej
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik rolnik z elementami pożarnictwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
wykonywania prac związanych z prowadzeniem produkcji roślinnej i zwierzęcej
prowadzenia i obsługi pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
prowadzenia sprzedaży produktów rolniczych i zwierząt gospodarskich
organizowania i nadzorowania produkcji roślinnej i zwierzęcej
podejmowania decyzji na podstawie rachunku ekonomicznego
uzyskania dodatkowych certyfikatów i zapoznanie się ze specyfiką działania służb pożarniczych na zajęciach na strzelnicy sportowej, z ratownictwa medycznego, z psychologiem i na obozach sportowych.
Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z podstawą programową
Sporządzanie potraw i napojów
Przechowywanie żywności
Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Planowanie i ocena żywienia
Organizowanie produkcji gastronomicznej
Planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
planowania i oceny żywienia,
organizowania produkcji gastronomicznej,
planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Uczeń zdobywa wiedzę i umiejętności w zakresie kwalifikacji zgodnych z podstawą programową
Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie
Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie
Technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki będzie przygotowany do wykonywania
następujących zadań zawodowych:
użytkowania pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w produkcji rolniczej,
obsługiwania pojazdów, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,
oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych,
organizowania prac związanych z konserwacją i naprawą środków technicznych stosowanych w rolnictwie,
prowadzenia pojazdów samochodowych i ciągników rolniczych,
obsługiwania urządzeń, systemów elektronicznych oraz nawigacji satelitarnej stosowanych w pojazdach, maszynach i urządzeniach rolniczych.
Szkoła branżowa I stopnia
KUCHARZ
Kucharz zawodowo zajmuje się przygotowywaniem potraw, ciast i deserów.
W trakcie zajęć teoretycznych i praktycznych uczeń kształci się pod kątem:
oceny jakości surowca,
przechowywania żywności, przygotowania produktów i stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego,
przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Zajęcia praktyczne uczniowie odbywają w profesjonalnie wyposażonej pracowni gastronomicznej
oraz u prywatnych pracodawców w renomowanych hotelach i restauracjach.
Branżowa Szkoła I Stopnia daje możliwość kontynuacji nauki na poziomie Branżowej Szkoły II Stopnia
i uzyskania dyplomu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Uczeń po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia:
zna towaroznawstwo surowców stosowanych w produkcji potraw i napojów;
zna warunki przechowywania oraz magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów gotowych;
zna różne metody i techniki obróbki wstępnej i cieplnej umożliwiającej mu stworzenie większego asortymentu potraw o najlepszej jakości
wykorzystuje wiedzę z zakresu żywienia człowieka zgodnie z wymaganiami żywieniowymi konsumentów;
podczas sporządzania potraw wykorzystuje nowoczesny sprzęt i urządzenia gastronomiczne
potrafi stosować w praktyce nowoczesne programy komputerowe do prowadzenia gospodarki magazynowej
w gastronomii, opracowywania jadłospisów i kalkulacji cen potraw;
potrafi połączyć potrawy i napoje w gotowe zestawy;
zna kuchnię staropolską, polską regionalną oraz kuchnię różnych narodów.
Ukończenie Szkoły umożliwia:
zatrudnienie w zakładach typu otwartego: restauracje, bary, kawiarnie;
zatrudnienie w zakładach typu zamkniętego: stołówki;
samodzielne podjęcie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
Uczeń szkoły branżowej o kierunku mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych zdobywa wiedzę i umiejętności w
zakresie kwalifikacji zgodnych z podstawą programową
Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
Użytkowanie pojazdów stosowanych w rolnictwie
Użytkowanie maszyn, narzędzi i urządzeń stosowanych w rolnictwie
Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie
Obsługa techniczna i naprawa pojazdów stosowanych w rolnictwie
Obsługa techniczna i naprawa maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
Mechanik-operator pojazdów i maszyn rolniczych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
użytkowania pojazdów, narzędzi, maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji rolniczej,
obsługiwania pojazdów rolniczych, środków transportu, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,
oceniania stanu technicznego maszyn i urządzeń rolniczych,
prowadzenia samochodów osobowych oraz ciągników rolniczych.
DANE SZKOŁY:
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Jadwigi Dziubińskiej w Starym Brześciu
87-880 Brześć Kujawski
tel/fax (054) 252 12 25, tel. kom. +48 516 069 080
e-mail: starybrzesc@interia.pl, kontakt@starybrzesc.pl
NASZA SZKOŁA W SIECI:
© 2018-2024 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej. Wszystkie prawa zastrzeżone.